Elérhetőségek

Gencsapáti Értéktára

Cím: 9721 Gencsapáti,
Szentegyház u. 5.
Telefon:
36305605099
E-mail:
gencsmuvhaz@gpinet.hu


Bemutatkozás


"Gencsapáti - az értékek mentén..."
 

Kedves gencsapátiak, kedves vendégeink!

 

A Gencsapáti Értéktára oldalunk célja a település kulturális értékeinek bemutatása: a szakrális, néprajzi és épített emlékeink megismertetése az itt élőkkel, a Gencsapátiba letelepedni vágyókkal és az idelátogató vendégeinkkel egyaránt. Büszkék lehetünk!

Gencsapáti Értéktár Bizottsága 17 nemzeti értéket vett fel a helyi értéktárába, ezek közül 4 már vas megye értéke is: A Szentkút és az ördögkő, a falunk néptánc hagyománya, a gencsi tojáskarcolás hagyománya és motívumvilága, a Gencsapáti Legénycéh hagyománya. Ezen értékeink nemcsak a helyi, hanem megyénk identitását is képző örökségünk.

Megismerhetik, hogy mit jelent nekünk az a Bádog kereszt, amely a falu határát jelölte korábban, és olyan történelmi események tanúja volt, mint az elnyomással, diktatúrával szembeni emberi, közösségi kiállás, amelyre büszkék lehetünk ma is mindnyájan. Idén mis elzarándokoltunk Hősök napján a kereszthez, megemlékezve eleink kiállásáról és bátorságáról. Ez hitet és erőt ad, mint azok az őseink, akik felajánlásból Mária képet, és Szent Vendel, szobrot állíttattak, vagy Szent Rókus kápolnát építettek.

Értékeink összekötnek bennünket a nemzettel, de Európával is. A gencsapáti Szentkút-mint a turisztikai útvonalak helyi csomópontja- része a Szent Márton európai tematikus útnak, és a Mária útnak (Közép Európán átívelő zarándokút) egyaránt.

Kiadványunkból megtudhatják mi is az „Ördögkő”, megcsodálhatják a Szent Flórián szobrot, a Szent Jakab Plébániatemplomot, a megyében elsőként (1920) épített világháborús emlékművet, az Apáti templomot és Hősi emlékművet, az Apáti keresztet, amely a régi templom helyét jelöli, a „Deák Ferenc dédapja” által állíttatott Szentháromság szobrot, és a szebb időket is megélt Apponyi kastélyt.

Örökségünk, mind az épített és a szellemi egyaránt kötelez minket is, hogy értékek mentén gondolkodjunk és tervezzünk. Gondozzuk, megismerjük és továbbadjuk a következő generációnak azt a tudást, amelyet eleink felhalmoztak, és amely nélkül nincs jövőnk.

Szeretettel várjuk Vas megye legnagyobb falujában!

 

Bodorkós Ferenc

polgármester
Vissza az előző oldalra!
Gencsapáti Értéktára - Magyar