-

Elérhetőségek

Gencsapáti Értéktára

Cím: 9721 Gencsapáti,
Szentegyház u. 5.
Telefon:
36305605099
E-mail:
gencsmuvhaz@gpinet.hu


Értékek

Apponyi kastély (Apáti)Apponyi kastély (Apáti)

Nádasdy Tamás nádor 1595-ben új adományt adott Csemetey (Csömötey) Pálnak, Istvánnak, Annának, és Katalinnak, Apáti, Csömöte és Balogfölde pusztára. A Csömötey család tagjai egymás között és idegenekkel több esetben birtokot cseréltek Erről számos irat tanúskodik a 16 század századtól a 18. század közepéig. Apáti egyes részei így többször tulajdonost cseréltek. Az adás-vételek, zálogba adások, cserék során gyakran történik említés a faluban lévő kastélyról is, amely hol részben, hol teljes egészében szintén gazdát cserélt. Leírásáról a 18. század elején készült iratból értesülhetünk. A megerősített kastélyról 1720-ban a Kamara összeírást rendelt el. Ebből tudjuk meg: a kastélyt fal vette körül, egykor árok is védelmezte, amelybe a Gyöngyös vízét is bevezették. Az épületen két torony volt, az egyik kerek alakú. A kastélyhoz konyhakert is tartozott, ez alatt volt a juhász háza. A Gyöngyös folyó mellett feküdtek a rétek. A másikoldalon a háromkerekű malom állt (negyedik kereke kásaőrlésre szolgált). Az országút másik oldalán, a malmon túl volt a földesúr allodiuma (majorja) a hozzátartozó épületekkel. Az allodium végében 240 hold szántó húzódott.

A kastélyt a Csömötey család építtette, a Péchy és Bertha családok, mint birtokosai javíttatták, a későbbi tulajdonosok átalakíttatták. A „várkastélyban” volt: 12 szoba, 2 konyha, 2 kamra, és 2 pince. A birtokhoz két kocsma is tartozott, egy a faluban, egy az országút mellett. A sok tulajdonos váltás után 1810-ben a Széchenyi család megvásárolta az apáti birtokot. 1812-ben Széchenyi Pál kapta meg, akinek kérésére 1817-ben Vas megye Apáti, Bessenye Seregélyháza birtokok határait felülvizsgálta. Egyidejűleg Apáti, Benkeháza, és Bessenye határát is megállapították. Erről térképet készítettek, és új határjeleket helyeztek el.

1925. október 15-én adták el a Széchenyiek az államnak. 1926. március 15-én az állam Apponyi Albertnek adományozta.1933-ban – Apponyi Albert halála után – visszakerült állami tulajdonba a Magyar Királyi Honvédelmi Alap kezelésébe.1939-tôl 1944-ig lengyel tiszti tábor volt. 1944. november és 1945. március között nyilas minisztérium székhelye.

1946-47-ben a JOINT nevű szervezet zsidó gyermekeket üdültetett itt. 1957 júliusától-2006-ig megyei fenntartású gyermekotthonként működött. Napjainkban állapota sajnos nagyon leromlott, egy vállalkozás tulajdonában van.

 (Forrás: Dr Kiss Mária: A 100 éves Apáti templom múltjából)

 

 

virtuális túra indításához kattints a fenti képen látható nyílra.
A tartalom nagyobb formátumú megjelenítéséhez válaszd a jobb alsó sarokban lévő teljes képernyő ikont.


Kapcsolódó galéria


Vissza az előző oldalra!
Gencsapáti Értéktára - Magyar