-

Elérhetőségek

Gencsapáti Értéktára

Cím: 9721 Gencsapáti,
Szentegyház u. 5.
Telefon:
36305605099
E-mail:
gencsmuvhaz@gpinet.hu


Értékek

Gencsapáti SzentkútGencsapáti Szentkút

1756-ban gróf Batthyány József pozsonyi prépost egyházlátogatást végzett Gencsapátiban. A látogatás alkalmával felvett jegyzőkönyv részletesen beszél a Szentkútról. Eszerint a gencsi határ nyugati részén, egy domb oldalán bővizű forrás található. Török Mihály és László Katalin hálából kápolnát építtettek a forrás fölé, annak emlékére, hogy világtalan gyermekük szemei a forrás vízétől megnyíltak. A kápolnát a Fájdalmas Szűz tiszteletére szentelték fel. A kápolna mellé hamarosan három keresztfából álló Kálváriát is építtettek. 1906-ban a forrás, illetve a kápolna köré 14 kisebb stációs kápolna épült Jézus szenvedésének egyes jeleneteit ábrázoló szoborcsoportokkal. Ebben az időben kapott a kápolna egy fájdalmas Szűzanyát ábrázoló szobrot a karmelita nővérektől. 1936-ban Hosszú István és neje váratlanul elhunyt kislányuk emlékére egy lourdes-i barlangot építtetett és ajándékozott a Szentkútnak. Évente kétszer, -Szentkút búcsúkor- a szent kereszt megtalálásának (május 3.) és a szent kereszt felmagasztalásának (szeptember 14.) napját követő vasárnapon nagy számban keresik fel a környező plébániák hívei is. Régi hagyomány, hogy húsvét hajnalán a gencsi hívek –a bibliai jámbor asszonyok példáját követve- a Szentkútnál adják meg a tiszteletet a feltámadt Üdvözítőnek.

A Mária út, és a Szent Márton zarándokút része.

A gencsapáti hívek a két szent kereszt napi búcsún kívül Nagyboldogasszonykor (augusztus 15.) is elzarándokolnak a kegyhelyhez, hogy itt ünnepeljék meg Jézus édesanyjának égi megdicsőülését.
Ugyancsak kedvelt a hívek körében az őszi úgynevezett hálaadó mise is, melyet a szüret végeztekor szokás a Szentkútnál bemutatni. Nagyböjtben, az utóbbi években, a Szombathely és környéke fiataljai itt végzik el az Ifjúsági keresztutat. 1986 és 1987-ben Isten segítségével a gencsapáti hívek áldozatkészségéből megszépült a Szentkút és környezete. 2001-ben a Széchenyi-terv pályázatán jelentős összeghez jutott a Szentkút, és környezete. Ebből az összegből tervezik a földút korszerűsítését, a stációk, kápolna, lourdes-i-barlang restaurációját.

Az újabb felújítás napjainkban (2014 novemberétől) zajlik a Szentkút stációk teljes felújítása, a felújítás elkezdésekor került elő egy időkapszula 1906-ból, amely a stációk és a kápolna torony építési munkálatait írja le (Abért István Szentkút gondnok).

Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett

A gencsapáti Szentkút településtörténeti, egyháztörténeti, és turisztikai szempontból is az egyik legfontosabb kulturális emlékhelyünk. A vallási és turisztikai tematikus útvonalak helyi csomópontja. Látogatottsága évi kb. 30 ezer fő (becsült adat).


A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források)

http://www.bucsujaras.hu/gencsapati/

http://vasivirtualismuzeum.hu/index.php?option=com_sobi2&sobi2Task=sobi2Details&catid=3&sobi2Id=63&Itemid=65

http://egykor.hu/gencsapati/szentkut-kapolna/3488

http://www.viasanctimartini.eu/telepulesek/gencsapati

http://indafoto.hu/Nagy_Karolina/image/21502175-ba2d8731

http://www.provertes.hu/includes/online_urlap01_pdf.php?id=6356

Kovács Ágota: Egyházak, egyházi szervezetek működése és hitélet Gencsapátiban a XX. században, OKTV, dolgozat 1993. (a szerző saját tulajdonában, szíves közlése alapján)

Gencsapáti – a Magyarország kincsestára sorozatban (megjelent 2013-ban a Szülőföld Könyvkiadó gondozásában)

 

 

virtuális túra indításához kattints a fenti képen látható nyílra.
A tartalom nagyobb formátumú megjelenítéséhez válaszd a jobb alsó sarokban lévő teljes képernyő ikont.


Kapcsolódó galéria


Vissza az előző oldalra!
Gencsapáti Értéktára - Magyar