Elérhetőségek

Gencsapáti Értéktára

Cím: 9721 Gencsapáti,
Szentegyház u. 5.
Telefon:
36305605099
E-mail:
gencsmuvhaz@gpinet.hu


Értékek

Szent Vendel Szobor

Szent Vendel Szobor

A mészkő szobor másfél méteres, tagolt párkányos, százhúsz centis posztamensen áll, a lábánál egy kis bárány, kezében pásztorbot. Iker József állíttatta 1921-ben fogadalomból.

„Az öregapánk felborult a szekerével, súlyosan megsérült. Fogadalmat tett, ha felgyógyul, csináltat egy Szent Vendel-szobrot. Így is történt.” (Horváth Józsefné szíves közlése alapján)

Szent Vendel (554 körül ‑ † 617 körül) remete és apát. Legkorábbi életrajzai 1417. után jelentek meg és a következő történetet tartalmazzák: skót herceg volt, de titokban elhagyta a királyi udvart, és Rómába zarándokolt. Visszafele utazva Westrich mellett egy kis házikóban telepedett meg és koldulással kereste kenyerét. Amikor egy birtokos megfeddte tétlenségéért, pásztornak szegődött el. Később egy csoda rávette földesurát, hogy engedje meg Vendelnek a remete életmódhoz való visszatérést. Szent életmódjának a híre elterjedt. Számos földműves kereste fel, hogy beteg jószágait megáldja. Végül a tholei kolostor apátjának választották és pappá szentelték. Sírja fölé kis kápolnát emeltek, utóbb ekörül nőtt ki St. Wendel városka.

Az állatok és a pásztorok védőszentjeként tiszteljük. Emléknapja október 20.
Kapcsolódó galéria


Vissza az előző oldalra!
Gencsapáti Értéktára - Magyar